Ruduksen Lattia-LUXilla myymälän lattiaan kestoa ja kiiltoa
Myymäläkohteen paalulaatta ja kiiltohiottu lattia toteutettiin samalla kertaa samasta betonista, Ruduksen korkealuokkaisesta Lattia-LUX-betonista. Lattia-LUX-valu toteutettiin teräskuitubetonilla, jolloin perinteistä laatan raudoitusta ei tarvittu. Näin säästyy aikaa ja lopputulos on parempi.
Kauppaketju Tokmannin uutuuttaan kiiltävän Eurajoen myymälän lattia valettiin Ruduksen korkealuokkaisella Lattia-LUX-betonilla. Kokeneet tekijät kiittävät lopputulosta.
Tokmannin uusi myymälä avautuu Eurajoelle loppuvuodesta 2024. Myymälärakennuksessa on kuitubetonista valettu paalurakenteinen alapohja, johon liittyy samasta materiaalista tehty ja kiiltohiottu lattia.
”Teräskuitubetonin käyttö paalulaatoissa on yleistymässä”, Ruduksen Länsi-Suomen alueen myyntijohtaja Petri Pihlajanmäki kertoo.
Kun paalulaatta toteutetaan kuitubetonilla perinteisen raudoituksen sijaan, säästyy aikaa ja lopputulos on parempi.
Vaativa lattia
Kohteeseen haluttiin kiiltohiottu betonilattia, jossa on tiukka I-UB-luokituksen mukainen halkeamaluokitus. Se edellyttää, että lattiassa on vain vähäinen määrä, korkeintaan 0,1–0,3 millimetrin, halkeamia. Tällaisten vaatimusten täyttäminen 2 800 neliömetrin pinta-alalla edellyttää sekä korkealaatuista betonia että valutyöntekijöiden korkeaa ammattitaitoa.
Pinnoittamattomat ja kiiltohiotut betonilattiat yleistyvät nopeasti muun muassa kouluissa ja toimistoissa. Koska niiden päällä ei käytetä päällystemateriaalia, on rakenne sellaisenaan valmis.
Betoni on oikein valitulla käsittelyllä hengittävä ja pölyämätön rakenne, eikä se siksi ole altis kosteudesta johtuville sisäilmaongelmille. Betoni ei allergisoi, kuten monet muut materiaalit. Laajat ja saumattomat valuruudut on myös helppo pitää puhtaina.
Paalulaatta ja kiiltohiottu lattia samasta betonista
Lattia-LUX yhdessä teräskuitujen kanssa muodostavat lattiassa tiiviin ja kestävän rakenteen, jossa ei paljain silmin juuri erota halkeamia.
Pelkkä kuitubetonirakenne ei kuitenkaan riitä kiiltohiottuun lattiaan.
”I-UB-luokitus vaatii, että kuitubetonia käytettäessä lattiaan tehdään kuivasirotepinnoite”, Pihlajamäki sanoo.
Kyseessä on niin sanottu MasterTop-lattia, jossa kuivasirote tulee märkään betonipintaan. Näin parannetaan entisestään lattian kulutuskestävyyttä. Tällä rakenteella voidaan myös helposti hallita lattian värimaailmaa.
Valujen jälkeen lattia hiottiin ensimmäisen kerran. Lopullisen kiiltohionnan lattia sai lokakuun lopussa ennen loppusiivousta ja kalusteiden asennusta.